Az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, így információt nyújtva a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. 

Sajnos a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem akár a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. Amennyiben panasza van, ne halogassa a kivizsgálást!

A natív mellkas CT vizsgálat során a tüdő egészéről nagyon pontos és részletgazdag képet kapunk. A tüdő CT vizsgálattal észlelhetőek a daganatos betegségek és a krónikus tüdő betegségek. A tüdő CT során láthatóak az akut gyulladásos kórképek és azok következményei. A mellkas CT jól mutatja a vírusos tüdőgyulladásokra (influenza, új típusú légúti vírusbetegségek) jellegzetes specifikus eltéréseket, melyektől jól elkülöníthetőek a típusos baktériumok okozta gyulladásos kórképek morfológiája.

A CT működési elve igen egyszerű. Az eljárás során a gép néhány milliméter vékony szeleteket képez a test tengelyére merőlegesen, így a képletek nem vetülnek egymásra. A modern sokszeletes CT berendezések képesek egy speciális beépített program segítségével relatíve alacsony sugárdózissal is dolgozni. Ezekkel a készülékekkel – egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt – az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozatok készíthetőek. Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat során az alkalmazott sugárdózis jelentősen tovább csökkenthető, mivel a tűdő magas légtartalma megkönnyíti a képalkotást, így a hagyományos kétirányú mellkas röntgen vizsgálathoz képest csak kismértékben nagyobb a CT sugárterhelése, azonban jelentősen precízebb a pontossága.