CT

Tudja meg panaszai okát, törődjön egészségével!

A Várkert Klinikán United Imaging  röntgen sugárral működő top kategóriás CT berendezést használunk.

A sokszeletes, multidetektor spirál CT vizsgálat a legkorszerűbb képalkotó röntgen diagnosztikai vizsgáló módszer. A vizsgálat során a testen körkörösen áthaladó, optimalizáltan alacsony dózisú röntgensugarak pontos képet rajzolnak ki a belső szervekről oly módon, hogy a sugarakat egy röntgendetektor felfogja, majd a kapott jeleket a számítógép háromdimenziós rekonstrukciót követően átmetszeti digitális képekké alakítja.

Az eljárás alapja, hogy a szövetek különböző sűrűségűek, ezért egyrészt elkülöníthetők egymástól, másrészt ha egy szövet alakja vagy összetétele megváltozik valamilyen kóros folyamat következtében, akkor egyúttal megváltozik a sugáráteresztő képessége is.

Így mutathatók ki CT segítségével a különböző gyulladásos, daganatos vagy egyéb elváltozások. Kiválóan alkalmazható tüdőszűrésre, továbbá gasztroenterológiai vizsgálatokhoz is kiegészítő képalkotó eljárásként.

CT vizsgálat elvégzése segíthet a daganatos betegségek korai felismerésében és szűrésében (tüdőszűrés alacsony dózisú mellkas CT vizsgálattal és vastagbélszűrés CT colonográfiával). Másrészt más vizsgálatokkal gyanított vagy igazolt daganatos betegségek esetén a CT vizsgálat elvégzése feltétlenül szükséges a beteg műtét vagy onkológiai kezelés előtti stádium (staging) meghatározásában, valamint sikeres onkológiai kezelést követően a betegek után követésében és ellenőrzésében, különös tekintettel a recidívák korai felismerésére

CT diagnosztika:

A CT diagnosztika bármely szerv, szervrendszer vizsgálatára használható.

CT diagnosztikát az alábbi testtájékokon fennálló panaszok, problémák esetén végzünk:

Kontrasztanyag

Bizonyos elváltozások kimutatására elengedhetetlen a CT diagnosztikánál intravénás kontrasztanyagot adni.

A helyszínen tartózkodó aneszteziológus vénát biztosít, majd a páciens egy befecskendező berendezés segítségével kapja meg az intravénás kontrasztanyagot.

Fontos tudnivalók a kontrasztanyagos vizsgálathoz:

-négy órával a vizsgálat előtt már ne egyen semmit

-bőven fogyasszon folyadékot, lehetőleg vizet

-szokásos gyógyszereit vegye be

-inzulinos cukorbetegség esetén az evést/inzulinbeadást igazítsuk a vizsgálat időpontjához

-II. típusú cukorbetegség esetén 48 órával a vizsgálat előtt már nem veheti be metformin tartalmú cukorgyógyszerét és a vizsgálat után 48 óráig fel kell függeszteni annak szedését

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálatot megelőzően a vizsgálatot végző operátor részletes tájékoztatást ad a vizsgálat menetéről. A folyamat során végig egy mikrofonon  és hangszórón keresztül kommunikálhat munkatársunkkal.

A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően az operátor bekíséri a CT vizsgálóba és megkéri, hogy helyezkedjen el a vizsgáló ágyon.

Az operátor beállítja a vizsgálathoz szükséges testhelyzetet (vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban történik), majd a vizsgálóágy beemeli Önt a vizsgálatot végző hengerbe.

A vizsgálat közben vizsgálóágy időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe, miközben az érzékelő-fej (detektor) többször körbe fordul Ön körül.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá, illetve megkéri erre Önt

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vizsgálat típusától függően, intravénásan, vagy szájon át juttatjuk a szervezetbe a kontrasztanyagot.

A kivizsgálás átlagosan 15-20 percet vesz igénybe.