CT

Tudja meg panaszai okát, törődjön egészségével!

A Várkert Klinikán United Imaging  röntgen sugárral működő top kategóriás CT berendezést használunk.

A sokszeletes, multidetektor spirál CT vizsgálat a legkorszerűbb képalkotó röntgen diagnosztikai vizsgáló módszer. A vizsgálat során a testen körkörösen áthaladó, optimalizáltan alacsony dózisú röntgensugarak pontos képet rajzolnak ki a belső szervekről oly módon, hogy a sugarakat egy röntgendetektor felfogja, majd a kapott jeleket a számítógép háromdimenziós rekonstrukciót követően átmetszeti digitális képekké alakítja.

Az eljárás alapja, hogy a szövetek különböző sűrűségűek, ezért egyrészt elkülöníthetők egymástól, másrészt ha egy szövet alakja vagy összetétele megváltozik valamilyen kóros folyamat következtében, akkor egyúttal megváltozik a sugáráteresztő képessége is.

Így mutathatók ki CT segítségével a különböző gyulladásos, daganatos vagy egyéb elváltozások. Kiválóan alkalmazható tüdőszűrésre, továbbá gasztroenterológiai vizsgálatokhoz is kiegészítő képalkotó eljárásként.

CT vizsgálat elvégzése segíthet a daganatos betegségek korai felismerésében és szűrésében (tüdőszűrés alacsony dózisú mellkas CT vizsgálattal és vastagbélszűrés CT colonográfiával). Másrészt más vizsgálatokkal gyanított vagy igazolt daganatos betegségek esetén a CT vizsgálat elvégzése feltétlenül szükséges a beteg műtét vagy onkológiai kezelés előtti stádium (staging) meghatározásában, valamint sikeres onkológiai kezelést követően a betegek után követésében és ellenőrzésében, különös tekintettel a recidívák korai felismerésére

CT diagnosztika:

A CT diagnosztika bármely szerv, szervrendszer vizsgálatára használható.

CT diagnosztikát az alábbi testtájékokon fennálló panaszok, problémák esetén végzünk:

Covid-19 utáni kivizsgálás

Az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, így információt nyújtva a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. 

Sajnos a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem akár a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. Amennyiben panasza van, ne halogassa a kivizsgálást!

A natív mellkas CT vizsgálat során a tüdő egészéről nagyon pontos és részletgazdag képet kapunk. A tüdő CT vizsgálattal észlelhetőek a daganatos betegségek és a krónikus tüdő betegségek. A tüdő CT során láthatóak az akut gyulladásos kórképek és azok következményei. A mellkas CT jól mutatja a vírusos tüdőgyulladásokra (influenza, új típusú légúti vírusbetegségek) jellegzetes specifikus eltéréseket, melyektől jól elkülöníthetőek a típusos baktériumok okozta gyulladásos kórképek morfológiája.

A CT működési elve igen egyszerű. Az eljárás során a gép néhány milliméter vékony szeleteket képez a test tengelyére merőlegesen, így a képletek nem vetülnek egymásra. A modern sokszeletes CT berendezések képesek egy speciális beépített program segítségével relatíve alacsony sugárdózissal is dolgozni. Ezekkel a készülékekkel – egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt – az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozatok készíthetőek. Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat során az alkalmazott sugárdózis jelentősen tovább csökkenthető, mivel a tűdő magas légtartalma megkönnyíti a képalkotást, így a hagyományos kétirányú mellkas röntgen vizsgálathoz képest csak kismértékben nagyobb a CT sugárterhelése, azonban jelentősen precízebb a pontossága.

Alacsony dózisú tüdő CT

Az alacsony dózisú mellkas CT egy optimalizáltan minimális sugárterheléssel elvégezhető 1-2 perces nem invazív diagnosztikus eljárás. Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat alkalmas a krónikus obstruktív légúti tüdőbetegségek, mint a krónikus bronchus gyulladás (bronchitis), valamint a tüdő tágulat (emphysaema) és a tüdőfibrózis hatékony kimutatásra és követésére. Emellett az alacsony dózisú mellkas CT hatékony eljárás az alsó légutakat érintő bakteriális vagy vírusos tüdőgyulladás elkülönítésében, (Pl: SARS-kov2)! Az eljárásnak – a gyorsasága mellett – további nagy előnye, hogy kontrasztanyag adásra nincs szükség és a röntgenfelvételen kis méretük miatt nem látható gócok, daganatok is felismerhetők a CT vizsgálattal. Ezáltal olyan daganatos betegségek is észlelhetők korai, tehát még jól kezelhető illetve teljesen gyógyítható tünetmentes fázisban, mint például a tüdőrák. Ez egy hatalmas áttörés, hiszen a tüdőrák előfordulását és halálozási arányát tekintve Magyarország a világelsők között van.

Tüdő CT

A kontrasztanyag adásával kombinált mellkas CT vizsgálat elvégzése elsősorban tüdőembólia gyanúja esetén, illetve korábban igazolt tüdőgóc, krónikus gyulladás, kerekárnyék vagy daganat gyanúja esetén indokolt, az elváltozás természetének és a nyirokcsomó érintettség megítélése céljából.

Agykoponya natív és kontrasztanyagos CT és agyi angiográfia

A koponya CT-vel vizsgálhatóak az agy kitágult erei, vérzései, cisztái, daganatai, ödémái, koponyatörések és más degeneratív vagy időskori elváltozások.

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak a koponya CT vizsgálatot, ha önnél a következő betegségek gyanúja merül fel.

  • központi idegrendszerrel kapcsolatos betegség
  • daganatos megbetegedés
  • koponyaűri vérzés
  • stroke gyanú
  • koponya sérülés

Az orvos akkor is tarthatja indokoltnak a vizsgálatot, ha önnek régóta fennálló fejfájása van (amelynek okát nem sikerült még felderíteni más eljárással), beszédzavarai vannak, megváltozott a viselkedése, gyakran elájul, esetleg eszméletét veszti.

Arckoponya, orrmelléküreg CT

Legfőbb célja, hogy az orrmélléküregekben (lehet arcüreg vagy homloküreg) kialakult gyulladásos folyamatokat vizsgáljuk. Arckoponya állapotának megítélésére alkalmas, illetve polypok és esetleges daganatok kimutatására. Natív CT vizsgálat általában elégséges, nagyon ritkán, főként daganatos betegség gyanúja esetén kap intravénás kontrasztanyagot a páciens.

Vékonybél és vastagbél CT

Mi a vizsgálat lényege?

A vékony és a vastagbél CT vizsgálat egy speciális protokollal kivitelezett kontrasztos has és kismedence CT vizsgálat.  Ennek során a beteg hashajtó adását illetve béltisztítást követően kevés kontrasztanyagot és nagy mennyiségú tiszta vizet iszik, mely kitölti a vékony és vastagbeleket, és ezáltal kimutathatóvá teszi a kóros bélfal megvastagodásokat, szűkületeket és egyéb stukturális eltéréseket.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, hisz csak ez alapján dönthető el, hogy melyik protokollt alkalmazzuk. Ez a CT vizsgálat különleges előkészítést igényel, melyről a páciens a vizsgálat előtti napokban tájékoztatást kap.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A vékonybél és vastagbél CT vizsgálat előtti napon béltisztítás elvégzése szükséges azért, hogy a bélben visszamarad bélsár ne zavarja meg a vizsgálat pontosságát. Emellett a vékonybél CT vizsgálat napján további kontrasztanyag illetve folyadék itatása és hashajtó adása is szükséges. CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk.

Csont és ízületi CT

A csont és ízületi CT vizsgálat mozgásszervi, degeneratív és reumatológiai kórképekben elsősorban a csontok és az ízületek struktúrális elváltozásainak kimutatására alkalmas, míg az MRI vizsgálat inkább a lágyrészek, porcok, szalagok, porckorongok és ideggyökök eltéréseit mutatja ki. Traumák, sérülések esetén a csontok illetve a lágyrészek állapotáról is részletes információt ad, elmozdulással és el nem mozdulással járó törések, ficamok és repedések kimutatására alkalmas vizsgálat.

Belső fül CT

Ezzel a CT vizsgálattal a légtartóssági viszonyok és a belső fülben lévő apró csontocskák szerkezeti megítélésére szolgál. Krónikus gyulladások esetén, a hallócsontokat is ellenőrizhetjük. Belső fül CT vizsgálatot indokolt például akkor, ha a betegnek korábban már volt fülműtéte, és olyanok a panaszai, amelyek felvetik a középfül-belsőfül csontos részeinek kóros állapotát, vagy ha a belsőfül eredetűnek véleményezett szédüléséhez, vezetéses halláscsökkenés is társul.

CT angiográfia

kontrasztos CT angiográfia kiválóan alkalmas artériákat vagy aortát érintő érszűkületek, érelzáródások illetve körülírt érfaltágulatok (aneurysmák) kimutatására. Akár végtagi, mellkasi, hasi, nyaki vagy agyi erek esetében is elvégezhető a CT angiográfia, melyet 3D rekonstrukcióvak is ki lehet egészíteni. A CT angográfia során a vénásan bólusban magas koncentrációban, nagy sebességgel beadott speciális kontrasztanyag kirajzolja az aorta mellkasi, hasi-és kismedencei, illetve végtagi ágait és lefutását, időben követve az artériában áramló kontrasztanyag útját, s ezáltal nagy pontossággal kirajzolja az érpályát és kimutatja annak struktúrális eltéréseit. A CT angiográfia segíthet a daganatos betegségek műtéti tervezésében is.

Urográfia CT

A CT urográfia egy olyan speciális kontaszts has és kismedence CT vizsgálat, melynek során késői, a kontrasztos húgyutakban történő kiválasztódását is leképező felvételsorozatok is készülnek, így a húgyutak kiválasztórendszerében (vesemedence, hugyvezeték, hugyhólyag, hugycső)  bármilyen tágulat vagy szűkület, érleszorítás, kövesség illetve elfolyási akadály pontos megítélésére szolgál. A CT urográfia célja, hogy vesegöcs, vesekő vagy vizelet elfolyási akadály gyanúja esetén  láthatóvá tegye a vesék üregrendszerét, a húgyvezetéket és a húgyhólyagot.

Has és kismedence natív és kontrasztanyagos CT

A CT vizsgálat alapvető jelentőségű diagnosztikus eljárás a teljes hasüregben lévő (pl.: máj, epeutak, hasnyálmirigy) gyulladásos elváltozásai, illetve daganatos betegségek gyanúja vagy már szövettanilag igazolt daganatos kórképek kiterjedésének és esetleges áttétképződésének kimutatásában.  A vizsgálat nagy pontossággal kimutatja az elsődleges (primer) daganatos folyamat kiterjedését, környezethez való viszonyát, a daganat esetleges környező (lokoregionális) nyirokcsomókba terjedését és a távoli áttétek jelenlétét. A CT vizsgálatot alkalmazhatjuk a műtéti kezelés kivitelezhetőségének (operabilitás) megítélésére, valamint a sikeres műtéti és onkológiai (daganatgátló gyógyszeres és sugárkezelés) terápiát követően a betegség teljes gyógyulásának (teljes remisszió), részleges gyógyulásának (részleges remisszió) vagy változásának (progressió) megítélésére és fél vagy évenkénti utánkövetésére.

Ágyéki gerinc CT

Az ágyéki gerinc CT vizsgálat a gerinc alsó, ágyéki (lumbális vagy lumbosacralis) szakaszán elhelyezkedő csigolyák vizsgálatára szolgál. Segítségével a gerinc csontos elemei, a csigolyatest és a csigolyák közti részek vizsgálhatók.

A vizsgálat előnye, hogy azoknál is elvégezhető, akiknek a gerinc MR vizsgálat nem alkalmazható – pl. pacemeker esetén, klausztrofóbia fennállásakor.

Leggyakrabban porckorongsérv (discus hernia) diagnosztizálására kéri a szakorvos, ugyanis a gerinc ezen szakaszán alakul ki leggyakrabban ez az elváltozás. A CT vizsgálat segítségével megítélhető a porckorongsérv és az ideggyök viszonya, mely a kezelés meghatározásánál játszik fontos szerepet. Ezen kívül műtét utáni kontrollvizsgálat során is javasolt CT felvétel készítése az érintett szakaszon.

Az ágyéki gerinc CT ezen felül az alsó gerinc szakasz számos más elváltozását is képes kimutatni, legyen az kopásos eredetű, vagy sérülésből eredő elváltozás. A CT felvétel segítségével diagnosztizálható a gerinccsatorna szűkület, a csontritkulás következtében kialakuló csigolya összeroppanás, csigolyacsúszás, a gerincferdülés, vagy a gerinc körül kialakult gyulladások.

Háti gerinc CT

A háti gerinc CT a gerinc csontjainak vizsgálatára szolgál. A szakember képet kap a hát csigolyái közti ízületekről, a csigolyák közti távolságokról, a csigolyatestek állapotáról, szerkezetéről, a csigolyanyúlványokról, illetve az esetleges csont degenerációkról. A háti gerinc CT-t gyakran alkalmazzuk gerincműtétek után, mert a beépített implantátumok pozíciójáról, a csontosodásról kiváló képet ad.

A vizsgálat előnye, hogy azoknál is elvégezhető, akiknek a gerinc MR vizsgálat nem alkalmazható – pl. pacemeker esetén, klausztrofóbia fennállásakor.

Nyaki gerinc CT

A nyaki gerinc CT vizsgálat a gerinc csontjainak vizsgálatára szolgál; a nyaki szakaszról kap képet a szakember.

Látja a nyak csigolyái közti ízületeket, a csigolyák közti távolságokat, a csigolyatestek állapotát, szerkezetét, a csigolyanyúlványokat, illetve az esetleges csont degenerációkat.

A vizsgálat előnye, hogy azoknál is elvégezhető, akiknek a gerinc MR vizsgálat nem alkalmazható – pl. pacemeker esetén, klausztrofóbia fennállásakor.

Orvosa akkor tarthatja indokoltnak elvégeztetni a nyaki gerinc CT vizsgálatot, amennyiben önnek régóta fennálló, úgynevezett krónikus fájdalom szindrómája van, amely daganatos betegséget jelezhet, esetleg sérülés érte, műtét előtt áll, vagy a beültetett protézis állapotát szeretné ellenőrizni orvosa.

Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos CT

 A nyaki lágyrész CT vizsgálattal általában a nyirokcsomók, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, továbbá a nyaki erek, az orr- és szájüreg, a garat és a gége elváltozásai és betegségei láthatóak.

Alkalmazzuk traumák és egyéb sérülések, heveny gyulladásos folyamatok vizsgálatára, valamint meszes képletek vagy sugárfogó idegentestek gyanúja esetén is.

Orbita CT

Az orbita CT, vagyis a szemüreg CT vizsgálatát általában balesetek és egyéb traumák esetén javasolja az orvos. Segítségével a szemüreg csontos falának apró törései is megláthatók.

Akkor kérheti orvosa az orbita CT vizsgálatot, ha ön szemüreget vagy arckoponyát  érintő sérülést szenvedett, az egyik vagy mindkét szemgolyója elmozdult, kidülled vagy látásromlást tapasztal.

Kontrasztanyag

Bizonyos elváltozások kimutatására elengedhetetlen a CT diagnosztikánál intravénás kontrasztanyagot adni.

A helyszínen tartózkodó aneszteziológus vénát biztosít, majd a páciens egy befecskendező berendezés segítségével kapja meg az intravénás kontrasztanyagot.

Fontos tudnivalók a kontrasztanyagos vizsgálathoz:

-négy órával a vizsgálat előtt már ne egyen semmit

-bőven fogyasszon folyadékot, lehetőleg vizet

-szokásos gyógyszereit vegye be

-inzulinos cukorbetegség esetén az evést/inzulinbeadást igazítsuk a vizsgálat időpontjához

-II. típusú cukorbetegség esetén 48 órával a vizsgálat előtt már nem veheti be metformin tartalmú cukorgyógyszerét és a vizsgálat után 48 óráig fel kell függeszteni annak szedését

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálatot megelőzően a vizsgálatot végző operátor részletes tájékoztatást ad a vizsgálat menetéről. A folyamat során végig egy mikrofonon  és hangszórón keresztül kommunikálhat munkatársunkkal.

A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően az operátor bekíséri a CT vizsgálóba és megkéri, hogy helyezkedjen el a vizsgáló ágyon.

Az operátor beállítja a vizsgálathoz szükséges testhelyzetet (vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban történik), majd a vizsgálóágy beemeli Önt a vizsgálatot végző hengerbe.

A vizsgálat közben vizsgálóágy időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe, miközben az érzékelő-fej (detektor) többször körbe fordul Ön körül.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá, illetve megkéri erre Önt

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vizsgálat típusától függően, intravénásan, vagy szájon át juttatjuk a szervezetbe a kontrasztanyagot.

A kivizsgálás átlagosan 15-20 percet vesz igénybe.