Mit nevezünk virtuális CT kolonoszkópiának?

A vastag- és végbéldaganatok döntő többsége egy rákmegelőző állapotból, az úgynevezett polipból alakul ki (ez egy bélfalról bedomborodó képlet). A folyamat, mely során a polipból daganat fejlődik, több évig tarthat. Ha a betegséget korai stádiumban, még polipként fedezik fel, akkor megelőzhető a rosszindulatú daganat későbbi megjelenése, illetve a korai, de már rákos elváltozások eltávolításával is szinte teljes a gyógyulás esélye. A virtuális (CT) kolonoszkópia lehetőséget biztosít a rákmegelező állapotok felfedezésére, hiszen ezzel az eljárással már akkor is diagnosztizálható egy esetleges polip, amikor az tünetet (vérzést) még nem okoz.

A módszer egy speciális, has-medencei CT-vizsgálat, mely a polipok észlelésében a hagyományos vastagbél-tükrözéshez hasonló találati biztonsággal bír. A vizsgálat során nem vezetnek végig csövet a bélrendszeren, hanem egy szoftver segítségével, „virtuális kamerával” pásztázzák át. Szűrővizsgálatként már több, mint egy évtizede használják korszerű diagnosztikai lehetőségként. Előnye, hogy a bél környezetéről, falvastagságáról és a többi hasi szervről is információkat ad, kíméletesebb eljárás a vastagbéltükrözésnél, ezért tolerálhatóbb. Hátránya, hogy a virtuális CT kolonoszkópia során észlelt vastagbél-fali eltérés mintavételére és eltávolítására egy második, endoszkópos beavatkozás is szükséges, míg a vastagbéltükrözés esetén egy vizsgálat során megtörténhet a polip mintavétele, illetve a kimetszése is. A módszer röntgensugárral működő képalkotó eljárás, a CT kolonoszkópia sugárdózisa azonban alacsony, körülbelül annak a sugármennyiségnek felel meg, amelyet átlagosan 20 hónap alatt ér bennünket, háttérsugárzásként.

 

Kinek ajánlott a CT kolonoszkópia?

A virtuális vastagbél CT-vizsgálatot elsősorban tünet- és panaszmentes, de kockázati csoportba sorolható emberek számára célszerű elvégezni.

Ilyen kockázati tényezők:

  • Életmód: a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása, a testmozgás hiánya, az elhízás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.
  • Lynch szindróma ( ez egy genetikai betegség, amely a vastagbélrák fokozott rizikójával jár együtt, és fiatal korban jelentkezik)
  • Familiaris polipózis (ez egy olyan öröklött betegség, amelynek során a vastagbélben fokozott számú polip képződik, ezek ráadásul a rosszindulatú elfajulásra hajlamos polipok családjába tartoznak)
  • Sugárterápia a kórtörténetben (30 éves kor alatti mellkas vagy emlő besugárzás)
  • 50 év feletti életkor
  • Bélrendszeri megbetegedések (colitis ulcerosa, azaz fekélyes vastagbélgyulladás)

Hogyan zajlik a CT kolonoszkópia?

A vizsgálat napján az adminisztráció után kezdődik a vizsgálat. Az operátor a vetkőző-helységbe kíséri a pácienst, aki az alsó ruházat eltávolítása után papír-ruhát kap, ezzel fekszik fel később a vizsgáló-ágyra. Kontrasztanyagos vizsgálat miatt, az operátor a könyökvénába branült vezet, és a bél ellazulásáért izomgörcs-oldót (1 ampulla Buscopant ) ad. Ezután a pácienst a bal/jobb oldalára fordítva vékony csövet vezet a végbélbe, azon át ellenőrzés mellett fúj levegőt/ a megfelelő bél-tágasság eléréséig. Ezután egy sorozat felvétel készül hason fekvő helyzetben, majd hanyatt fekvésbe fordulva (igény szerinti levegőpótlás után), ezt követően kontrasztanyag adás után történik a második felvétel-sorozat.

A beadott levegő eltávolítására a végbélcsövet kiveszik (a branül még a távozásig marad), és a WC használatára kérik fel. A beadott levegő szelek formájában távozik. Néhány esetben előfordul, hogy a vékonybelekbe is bejut a levegő, ahonnan nehezebben, és hosszabb időn át ürül ki, ezért érdemes a vizsgálat napját kímélő módban, otthon tölteni! A kontraszt-branül eltávolítás után távozhat a páciens. Érdemes a nap további részét kímélve, pihenéssel tölteni, és a tisztítás során elvesztett folyadékot és ételt pótolni.

Here, illetve lágyéksérv esetén a vizsgálat nem végezhető el.