Az ágyéki gerinc CT vizsgálat a gerinc alsó, ágyéki (lumbális vagy lumbosacralis) szakaszán elhelyezkedő csigolyák vizsgálatára szolgál. Segítségével a gerinc csontos elemei, a csigolyatest és a csigolyák közti részek vizsgálhatók.

A vizsgálat előnye, hogy azoknál is elvégezhető, akiknek a gerinc MR vizsgálat nem alkalmazható – pl. pacemeker esetén, klausztrofóbia fennállásakor.

Leggyakrabban porckorongsérv (discus hernia) diagnosztizálására kéri a szakorvos, ugyanis a gerinc ezen szakaszán alakul ki leggyakrabban ez az elváltozás. A CT vizsgálat segítségével megítélhető a porckorongsérv és az ideggyök viszonya, mely a kezelés meghatározásánál játszik fontos szerepet. Ezen kívül műtét utáni kontrollvizsgálat során is javasolt CT felvétel készítése az érintett szakaszon.

Az ágyéki gerinc CT ezen felül az alsó gerinc szakasz számos más elváltozását is képes kimutatni, legyen az kopásos eredetű, vagy sérülésből eredő elváltozás. A CT felvétel segítségével diagnosztizálható a gerinccsatorna szűkület, a csontritkulás következtében kialakuló csigolya összeroppanás, csigolyacsúszás, a gerincferdülés, vagy a gerinc körül kialakult gyulladások.