Dietetika
A dietetika olyan alkalmazott táplálkozástudomány, amely 3000 éve ismert a kínai kultúrában, ahogy az ókori görög orvos Hippokratész is kiemelt figyelmet szentelt az egészséges táplálkozásnak. A dietetika célja, hogy az egészséges, valamint a beteg egyének, csoportok számára meghatározza a legmegfelelőbb hosszútávon fenntartható diétás terápiát az életmód megváltoztatásával egyenlő mértékben.
"A gyógyszered legyen az ételed, az ételed legyen a gyógyszered." (Hippokratész)
A huzamosabb ideg folytatott helytelen, vagy elégtelen táplálkozási, életmódbeli szokások, mint például a túlzott energia felhalmozás (elhízás), nem megfelelő tápanyagbevitel, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, mozgásszegény életvitel, a népszerű divat diéták alkalmazása előbb-utóbb valamilyen betegséget fog okozni. A 21. századi civilizációs betegségek, - mint pl. a cukorbetegség, elhízás, daganatos megbetegedések, szívérrendszeri problémák száma - Magyarországon kritikus ütemben növekednek. Az elhízás tekintetében világviszonylatban a negyedik, míg az Európai Unióban dobogós helyen áll országunk lakossága. Jelenlegi kutatások szerint a daganatos betegségek kialakulásának 35%-át a helytelen táplálkozás okozza. Mivel a pszichológiai viselkedésünk mellett étrendünk is kihat a genetikai állományunk működésére, így azt pozitív vagy negatív irányban képesek vagyunk befolyásolni, amellyel meghatározzuk azt, hogy milyen genetikai betegségekre való hajlamot adunk át a megszületendő örökösünknek. Az ilyen típusú állapotok közös munkával történő átalakításában tudom segíteni a hozzám fordulókat táplálkozásuk és életmódjuk átalakításában.
Milyen esetekben érdemes dietetikushoz fordulni:
- Egészséges táplálkozás – prevenció
- Testtömeg csökkentés (túlsúly, elhízás)
- Testtömeg növelés (kórós soványság, izomtömeg növelés)
- Különböző korcsoportok táplálkozása (csecsemő elválasztás és hozzátáplálás, kisdedek, óvodások, iskoláskorúak, serdülők, idősek)
- Kismama étrend, szoptatós anyák étrendje
- Táplálékallergiák (tejfehérje, tojás, mogyoró, búza, szója)
- Ételintoleranciák (laktóz, glutén)
- Reflux betegség
- Gyomor betegségei (gyomorfekély)
- Bélbetegségek (irritábilis bél szindróma, colitis ulcerosa, Crohn betegség, székrekedés, hasmenés, aranyér, sztóma)
- Máj, vese, epe, hasnyálmirigy megbetegedései
- Hormonrendszert érintő megbetegedések (pajzsmirigy probléma, policisztás ovárium szindróma)
- Szív-és érrendszeri megbetegedések (magas vérnyomás, érelmeszesedés, kóros vérzsír értékek, infarktus)
- Daganatos betegségek
- Vérképző rendszeri megbetegedések (vashiányos-, folsavhiányos-, B12-vitaminhiányos anémia)
- Mozgásszervi megbetegedések (csontritkulás, köszvény)
- Speciális diéták (phenylketonuria-PKU, mucoviscidosis, vegetárius táplálkozás)
Dietetika
A dietetika olyan alkalmazott táplálkozástudomány, amely 3000 éve ismert a kínai kultúrában, ahogy az ókori görög orvos Hippokratész is kiemelt figyelmet szentelt az egészséges táplálkozásnak. A dietetika célja, hogy az egészséges, valamint a beteg egyének, csoportok számára meghatározza a legmegfelelőbb hosszútávon fenntartható diétás terápiát az életmód megváltoztatásával egyenlő mértékben.
"A gyógyszered legyen az ételed, az ételed legyen a gyógyszered." (Hippokratész)
A huzamosabb ideg folytatott helytelen, vagy elégtelen táplálkozási, életmódbeli szokások, mint például a túlzott energia felhalmozás (elhízás), nem megfelelő tápanyagbevitel, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, mozgásszegény életvitel, a népszerű divat diéták alkalmazása előbb-utóbb valamilyen betegséget fog okozni. A 21. századi civilizációs betegségek, - mint pl. a cukorbetegség, elhízás, daganatos megbetegedések, szívérrendszeri problémák száma - Magyarországon kritikus ütemben növekednek. Az elhízás tekintetében világviszonylatban a negyedik, míg az Európai Unióban dobogós helyen áll országunk lakossága. Jelenlegi kutatások szerint a daganatos betegségek kialakulásának 35%-át a helytelen táplálkozás okozza. Mivel a pszichológiai viselkedésünk mellett étrendünk is kihat a genetikai állományunk működésére, így azt pozitív vagy negatív irányban képesek vagyunk befolyásolni, amellyel meghatározzuk azt, hogy milyen genetikai betegségekre való hajlamot adunk át a megszületendő örökösünknek. Az ilyen típusú állapotok közös munkával történő átalakításában tudom segíteni a hozzám fordulókat táplálkozásuk és életmódjuk átalakításában.
Milyen esetekben érdemes dietetikushoz fordulni:
- Egészséges táplálkozás – prevenció
- Testtömeg csökkentés (túlsúly, elhízás)
- Testtömeg növelés (kórós soványság, izomtömeg növelés)
- Különböző korcsoportok táplálkozása (csecsemő elválasztás és hozzátáplálás, kisdedek, óvodások, iskoláskorúak, serdülők, idősek)
- Kismama étrend, szoptatós anyák étrendje
- Táplálékallergiák (tejfehérje, tojás, mogyoró, búza, szója)
- Ételintoleranciák (laktóz, glutén)
- Reflux betegség
- Gyomor betegségei (gyomorfekély)
- Bélbetegségek (irritábilis bél szindróma, colitis ulcerosa, Crohn betegség, székrekedés, hasmenés, aranyér, sztóma)
- Máj, vese, epe, hasnyálmirigy megbetegedései
- Hormonrendszert érintő megbetegedések (pajzsmirigy probléma, policisztás ovárium szindróma)
- Szív-és érrendszeri megbetegedések (magas vérnyomás, érelmeszesedés, kóros vérzsír értékek, infarktus)
- Daganatos betegségek
- Vérképző rendszeri megbetegedések (vashiányos-, folsavhiányos-, B12-vitaminhiányos anémia)
- Mozgásszervi megbetegedések (csontritkulás, köszvény)
- Speciális diéták (phenylketonuria-PKU, mucoviscidosis, vegetárius táplálkozás)