Kismama torna

Napjainkban a korszerű várandós gondozás fontos része kell legyen a szülésre való felkészítés,a kismamák testi és lelki kondicionálása.A torna a betöltött 12. héttől a kezelőorvos tudtával és beleegyezésével végezhető.A tornával elérhetjük, hogy a várandósság időszaka könnyű, kellemes, lehetőség szerint panaszmentes legyen, így a kismamák megfelelő fizikai státusszal, önbizalommal és jó közérzettel rendelkezzenek a szülés idejére.Szinte minden kismamának ajánlható a torna és annak otthoni gyakorlása . A speciális gyakorlatok kedvezően hatnak a szülésben résztvevő izmok munkára való előkészítésére, segítik a koordinált izomműködés elsajátítását.  A különféle légző és relaxációs gyakorlatok begyakorlásával pozitívan befolyásolható a kismama közérzete. Alkalmazásuk segíti a vajúdó kismamát, csökkentheti a szülés alatt megélt fájdalmat.

Első trimeszter

Ez a várandósság legkényesebb harmada, döntő jelentőségű az egészséges embrió fejlődéséhez és beágyazódásához. Ebben az időszakban a kismamák még nem szokták elkezdeni a speciális tornát. Ha a várandós anyuka életében újdonság a rendszeres mozgás, akkor fokozatosan, óvatosan kell elkezdeni a gyakorlatokat

Második trimeszter

Elkezdhető az igazi terhestorna az orvos írásos beleegyezésével.A terhesség előrehaladtával fokozódik a gerinc deréktáji görbülete, megváltozik a medence dőlésszöge. Hátrébb kerülnek a vállak, megnyúlnak a hasizmok, átalakul a tartás, labilissá válhat az egyensúly. A relaxin hatására a vénafalak kitágulnak,a  keringési rendszer nagyobb igénybevételnek lesz kitéve. A méh erőteljes növekedése befolyásolhatja a légzésmechanizmust.

A torna felépítése:

  • bemelegítés
  • vénás torna
  • a keringés javítása, speciális gyakorlatok: A terhesség és a szülés szempontjából lényeges izmok, ízületek, testtájak   gyakorlatai ,mellyel elősegíthetjük a megváltozott helyzethez való alkalmazkodást. Erősítő és tartásjavító gyakorlatok, különös tekintettel az extra igénybevétel előtt álló hát- és hasizmokra. A lumbális izomzat fokozott tónusának lazítása, oldása. A mellizomzat nyújtása, erősítése. A lábboltozat tréningje.
  • a légzőizmok működésének hatékonyabbá tétele, evvel a szervezet teljesítőképességének növelése
  • különböző légzéstechnikák begyakorlása: lazító, lihegő, préselő
  • medencefenék tornája
  • nyújtási és lazítási technikák
  • helyes testtartás beállítása, egyensúly és koordinációs képesség javítása, fejlesztése, a test súlypontjának optimális beállítása
  • relaxáció

Harmadik trimeszter

Ha problémamentes a terhesség, folytathatóak az eddigi gyakorlatok egészen az utolsó hónap kezdetéig. Ha a kismama fáradt, akkor a nehezebb gyakorlatokat ki kell hagyni. Helyette keringésjavító gyakorlatokra, a légzőgyakorlatokra  és a gátizomzat ellazítására helyeződik a hangsúly. Lényeges még azokat a vajúdási testhelyzeteket megtanulni ilyenkor, amik leginkább elősegítik a medencefenék ellazulását.