Ferdenyak torna

A veleszületett ferdenyak szindróma a rémisztő neve ellenére a legtöbb esetben manapság nagyon jól és gyorsan kezelhető. Megfelelő felismerés, terápia és hatékony szülői bevonás esetén 90%-ban pár hónapos kezeléssel gyógyítható.

A veleszületett ferdenyak tartás a csípőficam és a lábtartási rendellenesség (pl.:dongaláb) után az egyik leggyakoribb születési rendellenesség.

Legtöbb esetben már a születés után észrevehető elváltozásról van szó, amelyet a szülőcsatornán való áthaladás során létrejövő fejbiccentő izom sérülése okoz (ritkább esetben méhen belüli sérülés vagy csigolyafejlődési rendellenesség állhat a tünetek hátterében). Gyakrabban esik meg nagyobb súlyú csecsemőkkel.

Fő tünete, hogy az újszülött fejét egyik oldalra billentve, ill. ezzel ellentétes irányban enyhén elfordítva tartja. Későbbi észrevétel során már látszódhat a koponya csontjainak aszimmetriája, az egyik oldalon laposabb csont a fej hátoldalán, ill. az arckoponya is felemás képet mutat, amely a folyamatos ferde tartás miatt alakul ki a képlékeny csontos kapcsolatoknak köszönhetően. Valódi torticollis esetében az egyoldali fejbiccentő izom sérülése, részleges szakadása vérömlenyt hoz létre, amely apró merev csomóként érzékelhető tapintáskor. A csomó megtapintásakor a csecsemő gyakran fájdalmat is jelez. Ritkán, de előfordulhat, hogy az első kórházi napokban nem derül ki az izom sérülése, ilyenkor pár hét múlva feltűnő lehet, hogy a baba mindig csak egyik oldalra fordítva szeret feküdni a fejével, nehezebben fordítja rá valamelyik irányba a kis fejét az édesanyja mellére szoptatáskor és nem is szeret úgy enni.

A rendellenesség észrevételekor helyes azonnal gyermekorvoshoz fordulni, hogy az kizárhassa az esetleges háttérben megbúvó komolyabb okot.

Veleszületett ferdenyak konzervatív kezelése:

A veleszületett ferdenyak konzervatív kezelése a csecsemők nagy többségénél eredményes. Speciális passzív technikákkal  (passzív mozgatás, nyújtó gyakorlatok, masszázs) vagy egyéb módszerek segítségével (Katona-módszer, kinesio taping) néhány hónap alatt maradéktalanul gyógyítható a rendellenesség. Nagyon fontos a nyak, fej helyzetének megfelelő beállítása (pozicionálás) mind a hétköznapokban otthon, mind pedig a kezelések alatt.

A gyógytornász által végzett kezeléseket kiegészíthetjük otthoni kezelésekkel is, melyeket feltétlenül szakember mutasson be és tanítson be nekünk.