A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a nyakon, a bőr alatt tapintható csomókat, felületes elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit vizsgáljuk. Az áll alatti mirigyek és a fültőmirigy vizsgálata, a nyálkövesség, esetleges gyulladások, jó- illetve rosszindulatú daganatok is felismerhetők a nyaki ultrahang segítségével.

A nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók ellenőrzése és vizsgálata során azok nagyságát, szerkezetét, az erezettségét, a benne látható elváltozásokat, viszonyát a környezetéhez figyeljük.

Mikor javasolt a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatra?

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatát leggyakrabban nyaki, nyelési diszkomfort érzés illetve fájdalmas (gyulladt) nyálmirigyek esetén alkalmazzuk.

Már ismert betegség ellenőrzésére, diagnosztizált daganatos betegségek vagy műtét utáni kontrollvizsgálatként is használjuk.

Általánosan szűrővizsgálatok során, illetve az egészségi állapot ellenőrzéseként is gyakran végezzük a nyaki ultrahang vizsgálatot.

Hogyan készüljön a nyaki ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A fájdalommentes ultrahang vizsgálat közben a páciens a hátán fekszik, úgy, hogy a válla alá párnát helyezünk, annak érdekében hogy a nyak jól kifeszüljön.

A vizsgálat általában felsőruházat nélkül történik, annak épségének megóvása miatt. A vállakra papírtörölközőt helyezünk, hiszen az ultrahanghullámok terjedését elősegítendő az ultrahangfejet ultrahang zselével kenjük be.