Nyaki erek Doppler-vizsgálata

Az ultrahang működési elvét tekintve olyan hanghullámokat bocsát ki (az emberi fül számára nem hallhatóak), melyek visszaverődnek az érben áramló vérben lévő alakos elemekről. Ez alapján a számítógép hozzávetőlegesen ki tudja számítani a vér áramlási sebességét és többek között a meghatározott ér keresztmetszetben az áramló vér mennyiségét is.

A nyaki doppler ultrahang vizsgálat elsősorban a véredényekben történő áramlást, és annak keringését mutatja meg.

Rendkívül fontos vizsgálatnak számít a veszélyes állapotok (például stroke) időben történő felismeréséhez.

Hogyan történik a doppler ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet és teljesen fájdalommentes. Hasonlóan a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálathoz, a páciens szabaddá teszi vizsgálandó testrészét, majd felfekszik a vizsgálóasztalra.  A vállak alá párnát helyezünk, hogy a nyaki erek hozzáférhetővé váljanak. A vizsgáló fejre, vagy a vizsgálandó területre az ultrahang terjedését elősegítő, gél állagú anyagot teszünk. A vizsgálat alatt a gél hideg hőmérséklete lehet az egyetlen kellemetlen érzés, illetve ha a vizsgáló fejjel egy amúgy is érzékeny területet vizsgálunk.

Miről adhat információt a doppler ultrahang?

A nyaki doppler ultrahang vizsgálat során láthatóvá válik az erek átmérője, továbbá információt kaphatunk egy esetleges érszűkületről. Az érszűkületet okozhatja az érfalban lévő lerakódás vagy vérrög. Az áramlási rendellenességek szintén jól kimutathatóak.

A hagyományos ultrahanggal szemben a Doppler ultrahang a szervek elhelyezkedésén és méretén túl az erekben áramló vér sebességét és irányát is képes érzékelni.