Mire alkalmas a hasi erek ultrahang vizsgálata?

Hasi aortát, vese artériákat (vese eredetű magas vérnyomás betegség gyanúja esetén), a hasi szerveket és a beleket ellátó artériákat (truncus coeliacus, a mesenterica superior) hasi erek szűkületének gyanújakor, igény szerint a portalis keringést (máj vérkeringését), az arteria iliaca-k ábrázolható szakaszát tudjuk vizsgálni. A vizsgálat típusát speciális igény szerint választjuk meg a kezelő orvos klinikai kérésének megfelelően.
Mivel hasi vizsgálatról van szó, és bizonyos esetekben igen apró érképleteket kell vizsgálnunk a hasfalon keresztül, nagyon fontos a hasi UH vizsgálatnál leírt előkészítés pontos betartása.

Előkészítés

A vizsgálatot a gyomor- és béltartalom, valamint a gázok jelenléte nagymértékben zavarja, emiatt éhgyomorra történik a vizsgálat. 4 órával a beavatkozás előtt nem szabad étkezni, csak szénsav- és rost-, valamint zsír- és tejmentes folyadékot szabad inni (pl. tea, szűrt gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz, zsírtalanított és szűrt leves), egy korty kávé, tea, rostos üdítő is lehetetlenné teheti az epehólyag ábrázolását.

A vizsgálat átlagos időtartama: 15 – 20 perc