Tartási rendellenességek

Tartáshibákról akkor beszélhetünk, ha a gerinc görbületei eltérnek a fiziológiástól, a medence dőlésszöge nő vagy csökken, a test súlyvonala nem a fiziológiás pontokon halad át, de az eltérés aktívan korrigálható, kezdetben még nincs maradandó elváltozás a csontos és lágyrész képletekben.

A tartáshibák leggyakoribb oka, hogy a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése elmarad a test gyors növekedése mellett, az így megnövekedett terhelésnek az izomzat nem tud megfelelni.

Hanyag tartás típusai:

  • Hanyagtartás esetén a háti kyphosis -kifózis, domborulat- fokozott, a vállak csapottak, előre esnek, a lapockák kiállnak, a mellkas lapos, a medence kissé előre billen, az összes ízület laza, gyakori a lábboltozat süllyedése is.
  • Fokozott háti és ágyéki görbület esetén mindkét görbület fokozott, a medence előrebillent.
  • Nyerges hátnál a has kifejezetten előre esik, a medence látványosan előrebillent, a hát felső szakasza hátrahelyezett.
  • Lapos hátnál a medence hátrabillent helyzetű, a gerinc fiziológiás görbületei elsimultak.
  • Domború hát esetén a medence hátrabillent, a háti domborulat (kyphosis) fokozott, az ágyéki homorulat (lordosis) teljesen elsimulhat.

A hanyag tartás kezelése:

  • A hanyag testtartás gyógytorna gyakorlatokkal egyensúlyban tartható és megelőzhető az az állapot, amelyet  gyakran “gerincferdülésnek” neveznek. Valójában ez nem a gerinc oldalirányú elhajlása, hanem inkább a hosszú ideig fennálló, a hanyag tartás miatt kialakult, már nehezen korrigálható izom-, kötőszövet- és gyakram még csontos-, ízületi elváltozások kialakulása. Ez az állapot inkább a törzs oldal irányból megfigyelhető görbe helyzetét okozza.
  • Tartáshibák esetén a legfontosabb, hogy korrigált helyzetben végeztessük egyrészt a törzs izomzatát erősítő gyakorlatokat, (tehát meg kell tanítani a helyes testtartást és ezt izomerősítő gyakorlatokkal stabilizálni) másrészt minden gyakorlat végzése előtt fel kell vetetni a pácienssel a helyes testtartást, adott esetben korrigálni a tartását