Lymphoedema torna

Daganatos betegek esetében a műtéti beavatkozás, vagy akár maga a betegség többnyire a nyirokrendszer közvetlen vagy közvetett érintettségét is jelenti, ezért az ebbe a betegségcsoportba tartozók egyben potenciális nyiroködémásnak (lymphoedémásnak) tekinthetők.

Emlőrák esetén a gyógyítás egyik legfőbb eszköze a műtét, amely során az orvos eltávolítja a daganatot bizonyos mennyiségű környező ép emlőszövettel együtt. A beavatkozás után ödémás lehet nemcsak a kar, hanem a mell, a mellkas, a hát és a hónalj alatti terület is.

Ilyenkor a gyógyszeres vízhajtás nem segít. A kellemetlen tüneten speciális kezelésekkel lehet javítani, ennek két eleme a manuális nyirokdrenázs, a kiegészítő kompressziós terápia.

A nyirokkeringés zavara a teherbírás, a munkaképesség elvesztéséhez, rossz közérzethez és akár tartós egészségkárosodáshoz vezethet, ezért ezeket a tüneteket nem szabad elhanyagolni.

Minden beteget személyre szabottan kell ellátni. A terápia naponta kb.1 órát vesz igénybe. Először is egy 45-50 percig tartó manuális nyirokdrenázs során speciális masszázstechnikával az ebben jártas gyógytornász fokozza a nyirokkeringést. Ha megindult a nyirokelfolyás, felpuhult az érintett terület.

Annak érdekében, hogy a nyirokpangás ne térjen vissza, a betegek kompressziós kötést kapnak az érintett területre, mely napközben aztán folyamatosan rajta is marad A limfödéma kezelésnek, mint minden orvosi beavatkozásnak megvannak a maga ellenjavallatai is. Csak abban az esetben végezhető, ha a beteget valóban sikerült tumormentessé tenni, hogy el lehessen kerülni a daganat esetleges szóródását. Szintén ellenjavallatot jelenthet fennálló súlyos keringési problémákkal járó szívbetegség. Mindezek vonatkoznak az alsó végtagot érintő ödéma kezelésére is. A nyirokdrenázs, mint speciális kezelés minden esetben orvosi javaslatra kezdhető el, és csak rendszeres, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett végezhető, ugyanis a beteg állapota nagymértékben befolyásolja a kezelés indokoltságát.