A herék gyulladása, illetve a herecsavarodás erős fájdalmakat okozhat a gyermeknek, azonban a gyakran hasonló tünetek ellenére a két betegség terápiája eltérő, ezért rendkívül fontos a pontos diagnózis.

Míg a gyulladást gyógyszeres kezeléssel, a herecsavarodást műtéti ellátással lehet gyógyítani. Gyulladás esetén, az ultrahangon a herét ellátó erekben fokozott véráramlást láthatunk. Herecsavarodáskor viszont a here elfordul az őt tartó, úgynevezett herekocsánnyal együtt. Ennek következményeként a herét ellátó erek elzáródhatnak. Ebben az esetben a herék órák alatt el tudnak halni, ezért szükséges a mielőbbi beavatkozás. Ultrahang segítéségével a diagnózis gyors és hatékony, hiszen ebben az esetben az erekben nem látható véráramlás, amely egyértelmű jele a herecsavarodásnak.

Lágyéksérv

Kisebb gyermekeknél – különösen koraszülötteknél – a hasfal gyengeségéből adódóan lágyéksérv jelenhet meg, amely a lágyékban – különösen erőlködés során – megjelenő, pár cm-es duzzanat. Ebben az esetben egy belső szerv (rendszerint bél) kislányoknál gyakran petefészek a hasfal nyílásán (sérvkapu) kidomborodik. Általában a jobboldalon gyakoribb, de kialakulhat a bal vagy akár mindkét oldalon. Megjelenhet úgynevezett „hasűri nyomás” fokozódása miatt is (pl. székrekedés, köhögés).  Fiúgyermekeknél oka lehet a sérv kialakulásának, hogy a herék leszállásával, hasüreggel közlekedő úgynevezett „sérvtömlő” maradhat vissza. A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye, ha a sérv kizáródik. Ilyenkor a szűk sérvkapu leszorítja a sérvtömlőbe kicsúszott hasüregi szervet. Ez okozhat vérellátás károsodást, következményes bélfal elhalást és a bél átlyukadását is a kizáródott részen. Az ennek nyomán pedig, az esetlegesen kialakuló hashártyagyulladás életveszélyes állapotot idézhet elő.